Svaret på rubrikens fråga är logiskt sett nej. Okej, logiskt sett så finns inte spöken, men om vi pratar Harry Potters värld. Jag såg nyss om Hemligheternas Kammare (Harry Potter and the Chamber of Secrets) för miljonte gången.

VARNING FÖR HARRY POTTER SPOILERS! (Men om ni inte redan har sett och läst Harry Potter, vad gör ni? Gå och gör det och kom sedan tillbaka för att läsa!)

Så, folk blir förstenade och ska väckas upp av professor Sprouts mandragoraextrakt/juice. Det finns bara ett litet problem. Ett spöke blir förstenat. Vad jag vet är spöken inte fasta varelser. Det beskrivs i Harry Potter böckerna hur det känns som att få en hink iskallt vatten över sig när ett spöke åker igenom en. Dessutom så visas det tydligt på Nästan huvudlöse Nicks dödsdagsfest att varken han eller något annat spöke kan inta mat eller vätska. Jag har till och med för mig att någon någon gång häller Pumpajuice rätt genom sin spökkropp.

Så hur fick Nästan Huvudlöse Nick (Sir Nicolas) i sig mandragoran? Något fast material måste ju i sådana fall finnas för att vätskan ska kunna påverka honom. Eller blev vätskan mystiskt ”spökifierad” till följd av någon okänd trollformel av Dumbledore? Någonting måste de ju ha gjort annorlunda. det finns inga rätt eller fel eftersom varken böckerna eller filmerna säger någonting om detta ämnet. Allt är bara teorier; ibland är det kanske roligare att bara diskutera möjligheter istället för att veta säkert!

//Felicia